Bo Grønt Havecenter

Haven i december

December måned er julen og gavernes måned. Gaverne fra haven har du fået hele foråret, sommeren og efteråret. Men som året og vejret arter sig i december, kan der stadig være opgaver at tage fat på, så haven til foråret fremstår smukkere end nogensinde.

Julen er også Mistelten tid, hvor vi hænger den flot op og der må kysses under misteltenen. Denne traditionen opstod formentlig i den sene middelalder, og var meget populær i det victorianske England i det 19. århundrede. Det meget styrende samfund kunne på denne måde få en anledning til at kysse, når det nu var i fuld offentlighed.

Mistelten i haven

Alm. Mistelten er en halvsnylter, da den vokser på et andet træ, hvor den suger næring af. Mange drømmer om en mistelten i haven. Du kan let så en mistelten selv, ved at trykke et bær ud på en gren på f.eks. dit æbletræ eller paradisæbletræ, men først året efter om sommeren, vil du kunne se om frøet er spiret. Du kan nu glæde dig til tanken om at klippe din egen misteltengren til julebordet om nogle år.

Beskær vinplanten

Din vindrue plante har haft ideelle vilkår i år. Stammen er vokset og der er kommet mange sideskud. Vinen skal plejes og ikke mindst beskæres. Det er ligegyldigt om vinen er i drivhuset eller om den står i det fri. Vinterbeskær vinen ved at fjerne de små sideskud og lad hovedstammerne være. Nye skud, som evt. skal bevares, afkortes til en 1/3 af længden.

Hindbær

Klip hindbærbuskene ned nu. Bemærk kun de sorter der har båret på 2. års skuddene, og det er disse der klippes ned og fjernes helt fra haven pga. svamp og diverse sygdomme. De skud der er kommet i årets løb må ikke fjernes, idet det er dem der bærer hindbær næste forår/sommer.

Efteråret har været meget mildt, og sorten Autumn Bliss kan stadig bære bær, og de står med mange blade. Sorten Autumn Bliss klippes først ned til marts, og her kan alle skud fjernes, idet denne sort giver bær på 1. års skuddene, og så sent at der næsten aldrig angrebet af hindbærsnudebillen.

Husk til den tid at gøde arealet med hindbær.

Julekrukken

I øjeblikket er der mange flotte stedsegrønne planter at købe i Bo Grønt. Mange stedsegrønne planter kan sagtens stå i krukker i julen og frem til foråret banker på. En flot grøn thuja, sukkertop eller cedertræ i krukken, og med en lyskæde omkring, giver en dejlig hygge og velkomst til gæsterne, samt ikke mindst til en selv, når vejret er trist og gråt.

Drivhuset har gjort sit!

For havefolket kan december måned være planlægningsmåneden til næste års have. Hvilke tanker og ønsker har du måske gjort dig om nye dejlige planter, områder, anlæg og hyggesteder, som der skal arbejdes med i den nye havesæson 2014. Hvad og hvor skal der laves ændringer, hvad må det koste, og hvordan kan projektet realiseres til glæde og gavn for dig og familien? Det kan være godt evt. at rekvirere en fagmand allerede i det tidlige forløb. Vi i Bo Grønt kan og vil gerne hjælpe med planlægningen, og vores fagfolk ved alt om planter, placering og hvornår det er bedst at plante. Vi hjælper gerne med råd og vejledning allerede i startfasen, så du får det bedste ud af dine planer og ønsker, og ikke mindst ud af de planter, du vælger at købe.

Plant også i december måned

Så længe frosten ikke har sat sig og taget helt over, kan du sagtens plante træer og buske, og det er i særdeleshed en rigtig god idé at plante din hæk lige nu.

Hvis rumdeleren / læhegnet i haven skal være klar til næste sommer, så er chancen der endnu.

Græsplænen

Efteråret har gjort at græsplænen er vokset en hel del, og hvis du ikke har slået plænen i de sidste uger, er det en god ide at slå din plæne for sidste gang i år.

En plæne med langt græs, der får masser af sne, giver ekstra arbejde til foråret. Der er stor risiko for sneskimmel, og derfor store døde pletter i græsplænen. Alle de mange blade der ligger på græsplænen, skal fjernes inden vinteren, plænen skal kunne ånde. Slår du græsset nu og har du opsamler på, er det en nem måde at få nedfaldne blade fjernet på. Indstil plæneklipperen på mellem til høj ca. 5-6 cm. Inden vinteren kan du med stor fordel give plænen en gang kalk. Kalken vil ganske naturligt trænge ned i jorden og giver en bedre jordstruktur og et smukkere start på plænen til foråret.