Bo Grønt Havecenter

Haven i maj

– Den sidste forårsmåned!

Haven er et fantastisk aktiv, for både syns- og duftsanser. Haven er dit hjemlige fitnesscenter, med sund aktivitet, livskvalitet og et skønt fristed i en travl hverdag.

Maj måned er den sidste forårsmåned. Foråret har vejrmæssigt været ganske fornuftigt i år uden dagsfrost og hård vind, men med en del nedbør.

Jorden er god at plante i, men husk at grundvande og giv gødning. Når du planter skal du sørge for vand, som er livsvigtig for dine planter, og i særdeleshed alle ny tilplantede planter. På solrige og blæsende dage fordamper der ca. 3-5 mm fra jorden pr. dag (3-5 l. pr. m²). Det er vigtigt at grundvande, dvs. ned til planternes rødder. Hvis man ”sjatvander” kommer vandet ikke ned, hvor rødderne er, og selv om jorden ser fugtig ud foroven, er der knastørt nede omkring rødderne.

Dine tilplantede krukker skal kikkes efter og ligeledes have vand og gødning, det giver dine planter i krukkerne et længere og ikke mindst et flottere liv.

Husk den energi du giver haven i maj måned, høster og nyder du resten af året.

Roserne i maj måned

Beskæring af roser er der bred enighed blandt fagfolk om, at det er en særdeles god ide, at beskæring først sker når der er sikkerhed for at nattefrosten er ovre. Beskæringen hjælper rosen til at få nye og kraftigere skud, der således er med til at styrke og udvikle planten. Det er tiden til at kigge roserne efter nu.

Hvordan skal roserne beskæres?

En let beskæring handler kun om at fjerne grene, der er blevet for lange eller som ser så tynde ud, at de ikke kan bære en blomst.

En moderat beskæring drejer sig om at fjerne små og tynde skud på planten. Det kan være svært at afgøre, hvornår et skud er ”tyndt”, men hvis du kigger på hele planten, så vil du efter al sandsynlighed kunne se, hvilke skud, der er store og hvilke der er små.

En hård beskæring går ind og reducerer rosen til et skud, der kun er cirka 15 cm højt. Der er en voldsom beskæring, men til gengæld vil du få en hel ”frisk” plante, som vokser i den retning, du gerne vil have.

Døde grene og angrebne planter

Du skal dog huske at fjerne døde grene med det samme, uanset tidspunktet på året, for ellers vil de tage unødig energi fra resten af din plante.

Hvis der er nogle grene, der er angrebet med en eller anden form for svamp. eller skadedyr, så skal de grene også klippes af med det samme, for at undgå at det breder sig til hele planten og resultere i at den dør.

Gødskning af roser

Det er ikke krav at roser skal gødes….MEN NÆSTEN!

Roserne har behov for næring, ellers trives de ikke optimalt, og det betyder samtidig, at roser der IKKE mangler næring, også yder det optimale ift. blomstring, og det er derfor vi dyrker og holder af roser, og som giver os haveejere en masse glæde.

Roserne skal gødes først på sæsonen, lige efter frosten og året igennem. Det giver rosenhoved længst muligt og du får meget flotte kraftige roser. Husk også en overset men væsentlig ting – roser skal have masser af vand, dog uden at overvande.

Giv græsplænen de bedste vilkår

En af de vigtigste ting for at få en flot og mosfri græsplæne, er at sørge for at græsset har de bedste vilkår. Græsset konkurrerer på en måde med mosset, og de forkerte betingelser kan derfor give mos de optimale betingelser, for at gro og sprede sig. Er der meget skygge på græsplænen, så har mosset gode vækstbetingelser, græs skal have lys for at gro bedst. Derfor beskæring af buske og træer kan være nødvendigt. Ventilation i plænen er ligeledes vigtig, en god ide er at bruge en plænelufter eller vertikalskærer, der skærer riller i plænen, så luft og vand kan trænge igennem til rødderne.

Giv græsplænen gødning og kalk

Græs skal have godt med næring for at gro godt. NPK-gødning er nødvendigt for plænens trivsel og modstand overfor sygdom og evt. tørke. NPK-gødning kan købes i de fleste byggemarkeder og havecentre, og er godt for græssets vækstbetingelser.
TIP: Hvis man ikke fjerner græsset efter slåning, kan det faktisk være næring nok til græsset. En bioklipper slår det afklippede græs i så små stykker, at det falder helt ned omkring rødderne, og derved virke som gødning.

Bekæmp bladlus og myrer

Bekæmp bladlusene, mens de endnu er små. I varme perioder begynder bladlusene at husere på friland, og så snart du får øje på dem, er det bare med at komme i gang. Specielt nu hvor vi går ind i en varmere periode bliver myrerne også meget aktive. De har typisk gange under fliser og sten, og derfor ser vi dem ofte, når vi begynder at være på terrassen.

Besøg havecentret og se hvilke muligheder der er for bekæmpelse af bladlus og myrer.

Højtid for Rhododendron

Rhododendron er en af de mest beundrede haveplanter, der er på markedet. Ikke kun i blomstringstiden er den populær, men bestemt en plante som kan anbefales til haven eller i store krukker, da de er stedsegrønne. Bladene er smukke og blanke og kan have forskellige bladstørrelse, derfor en værdifulde planter til haven igennem alle årstiderne. I hele vinterperioden sikrer de, at haven stadig er grøn og at fuglene kan søg ly i de tætte grene. Mange sorter har der store blomstringsperiode i maj måned, men der findes sorter som allerede blomstrer i februar-marts måned samt nogle i juni måned. Derfor vil du vælge rhododendron efter blomsterfarve, er det i maj måned du skal besøge os. Det er anderledes at se blomsterne i ”live”, i stedet for at se dem på billeder.