Bo Grønt Havecenter

Haven i Juni

– Sommeren er her!

Årets første sommer måned er efter kalenderen juni. Skøn tid – med alt hvad du bringer af goder til haven, og os som elsker naturen. Maj måned kan være kølig men også med høje temperaturer som en god sommerdag, og med en maj med tilpas fugtig de fleste steder, så har haven fået både form og farver. Mange skønne forårsblomstrende træer har blomstret og f.eks. paradisæbletræerne og rønnebærtræerne har sat æbler og bær af. Også mange af stauderne begynder at vise blomster. De tidligt plantede grønsager gror rigtig godt, og de skønne sommerblomster lyser op. Fælles for det hele er at de har de bedste gro betingelser, og vi alle glæder os til dagene og aftenerne, hvor vi kan nyde livet på terrassen og de skønne omgivelser af haven.

Juni kan være tør

Juni måned har mange gange vist sig som en meget tør og solrig måned, og hvad er ikke bedre end at få moder sol til at give masser af energi. Solen og varmen har planterne godt af, men husk planter skal have noget at leve af – nemlig vand og gødning. Vand skal gives i rigelige mængder, vi kalder det grundvande, og endelig ikke bare sjatvande, det kan i stedet have den modsatte virkning. Ved hver vanding skal man give mindst 30 mm vand, alt efter hvilke slags planter det drejer sig om. Vigtig er at vandet ikke kun ligger på jordens overflade og fordamper, nej vandet skal ned til planternes rødder. Et godt tips fra gartneren: lad være med at vande efter en kalender, men vand efter forholdene.

Gødning

Gødning er næring og vitaminer, som gør alle planter mere stærke og robuste mod diverse sygdomme. Et par gode råd, når du gøder din have er:

  • Gød ikke i fuld sol, men hvis vejrmetrologerne lover regn, er det vigtig at få gødet inden. Så opnås det bedste resultat.
  • Sørg for at planterne er tørre – pas på med morgendug.
  • Gød din have ofte men lidt – i stedet for at gøde meget på en gang.
  • Roser har godt af gødning hver måned frem til august måned, det giver mange rosen blomster.
  • Rhododendron har godt af gødning efter blomstringen og igen i august/september måned.

Planter til sommerens krukker

I juni måned er det krukkernes eldorado, mange flotte sommerblomster kan stadig fås i havecentrene, også tit ekstra store planter. Krydderurter, roser, små opstammet træer og meget andet, kan med fordel plantes i krukkerne. Når du planter dine planter i krukken, skal der altid ny frisk jord til. Green Garden krukkemuld fra Bo Grønt er særdeles godt. Den gamle jord er som regel fyldt med bakterier fra de forrige planter, som kan medføre at planterne mistrives. Krukkegødning er langtidsvirkende gødning, det virker det meste af planternes levetid. Kun et besøg i havecentret kan give inspiration til, hvilke planter der kan plantes i krukkerne. Vores gartnere hjælper gerne med råd og vejledning til valg af planter.

Agurketid

Tomatplanterne blev plantet før agurkerne, alligevel er det agurker vi først kan høste fra. Det er en utrolig hurtig grøntsag i drivhuset og der kommer rigtig mange agurker på blot en enkelt plante. Opbinding er selvsagt meget vigtig. Dernæst kommer udtyndingen af for mange ansatte agurker. Dyrker du skoleagurker, betyder det knapt så meget, for planten kan holde mange små agurker på én gang. Lad dog ikke dine planter få mere end to hovedskud – der skal nok komme masser af agurker alligevel. Har du slangeagurker, skal du derimod ikke lade planten udvikle alle de ansatte frugter. Fjern hver tredje ansatte agurk op ad hovedstænglen, og lad ikke din agurkeplante få mere end ét hovedskud. Til gengæld kan du snart høste utroligt flotte og velsmagende agurker. Sørg for at gøde dine agurkeplanter HVER gang, du vander. Husk også at tjekke for spindemider. Der er stor risiko for, at agurkerne får spindemider, der sidder på bagsiden af bladene. Det er meget små edderkoppelignende dyr, der suger saft og kraft ud af bladene og til sidst tager livet af hele planten. Et mindre angreb kan takles ved at fjerne de angrebne blade, men det kan blive nødvendigt at slippe nogle rovmider ud. Få mere råd og vejledning i Bo Grønt om biologisk bekæmpelse af skadedyr i dit drivhus.

Såning af bønner

Bønner er varmekrævende og jordtemperaturen skal op på ca. 14 grader for at bønner spirer. Derfor er juni måned tiden, til at så bønner. Der findes forskellige typer af bønner: buskbønner i lave sorter og pralbønner i høje og slyngende sorter, meget velegnet frit mellem andre blomster, kræver dog opbinding. Stangbønner findes i grønne, gule eller lilla varianter, utrolig dekorative og ved let kogning smager de himmelsk i salat eller til et godt stykke kød.

Buskbønnerne klarer sig helt uden støtte, men hyp jorden godt omkring planterne, det støtter godt, men sørg for at stang- og pralbønnerne har et stativ, hasselgrene eller kraftige bambusgrene at slynge sig op ad. Glæd dig til august måned, hvor du kan høste skønne, lækre og meget nærende bønner i din egen have.

Bemærk: Husk altid at koge dine bønner inden brug, idet bønner indeholder et stof, der giver maveproblemer i rå tilstand!

Jordbær – nye planter

Hvordan sikrer man sig dejlige jordbær i egen have år efter år?

Først og fremmest skal man sørge for at plante sunde planter. I Bo Grønt Havecenter køber du altid testede og dyrket jordbærplanter, som overholder gældende kvalitetskontrol. Derfor kan du altid være sikker på, at planterne ikke indeholder nogen form for sygdom. Plant i rækker med 80 cm. mellem rækkerne, og plant jordbærplanterne med en afstand på ca. 40 cm i rækken. Det kan være vanskeligt at holde jordbærbedet fri for ukrudt, da planterne i sig selv breder sig, så rækkedyrkning er den mest optimale dyrkningsmåde. Man kan dog afhjælpe noget af ukrudtsproblemet ved at lægge fleecedug på jorden rundt om planterne. Man kan også udlægge halm imellem rækkerne. Det giver renere bær og holder på jordens fugtighed, samtidig med at det dæmper ukrudtsvæksten.

Man bør forny sine jordbær hvert år. Når planterne har givet bær i 3-4 år, falder udbyttet, og bedet bør nedlægges. Ny anlagte jordbærplanter giver ikke så mange bær, så man bør egentlig have 3 jordbærbede med hver sin alder. Plantning i juli eller august måned giver det største udbytte året efter, men tidspunktet er mindre vigtigt. Vand jordbærerne i tørre perioder fra jordbærrene blomstrer til de begynder at modnes.

Dyrker du motion i haven?

Du har måske ikke lige tænkt over det, men havearbejde er faktisk motion på mange niveauer. Mave- og rygmuskler bliver trænet når man river, graver og hakker. Arm- og benmuskler bliver trænet, når hækken skal klippes. Slå græsplænen med en håndklipper uden motor, det giver motion til ben, mave og ryg, og får tillige pulsen op og mere effektiv forbrænding.

Vidste du at med 20 min. arbejde i haven, kan man forbrænde ca. 80-130 kalorier afhængig af alder, køn og hvilket arbejde.

Motion er godt, og du får samtidig en flot have. Det er faktisk ikke så skidt, uden det er godt for noget!

God arbejdslyst og god motion i haven.