Oktober er en stor høstmåned hvis du har æbler og pærer, idet de modner nu og de fleste sorter også plukkes nu. Efterårets stauder og geoginer giver haven liv og glæde, lige indtil den første frost fælder dem. Farverne i haven ændres fra de grønlige nuancer til de gule og rød/brunlige nuancer – fantastisk flot.
Oktober er også årstiden hvor det meste kan plantes, og så har det et forspring ift. det som først plantes til næste forår.
Farver og blomster til næste års første måneder
Mange forårsløg som prydløg, påskeliljer, krokus, snepryd, hyacint, skilla, vintergæk og kejserkrone skal lægges nu. Læg dem i en dybde, som svarer til to gange løgets højde. Brug en løglægger inde i bedene eller grav med en lille håndskovl i områder, hvor der kan lægges mange løg. Se det store udbud af løg til forårshaven i Bo Grønt Havecenter, hvor vi har mange at vælge imellem.
Prøv også at lægge løg i krukker. Dæk krukken med sand, så holder den bedst på fugtigheden. Krukken skal helst stå køligt og tørt vinteren over.
Vent evt. med at lægge tulipanløg – du kan skubbe blomstringstiden i foråret helt hen i juni måned, hvis du først lægger dem i december måned. Det er kun tulipaner, der let kan ”snydes”, andre løg kræver specielle forhold for at skubbe blomstringstiden.
Bo Grønt gør meget for at sikre sig den bedste kvalitet på blomsterløgene. Jo større blomsterløget er, jo større sikkerhed har du for, at der kommer en flot og kraftig blomst ud af løget i flere år. Løg der lægges nu skal være tørre og må ikke være skadet eller rådne. Kvaliteten af løgene er afgørende for resultatet til foråret.
Drivhuset
Drivhuset skal ryddes for udtjente planter. Herefter skal der gøres hovedrent. Glasset renses omhyggeligt både indvendigt og udvendigt, så der kommer så meget lys som muligt ind på de korte vinterdage.
Borde renses med et desinficerende middel, og til slut skylles det hele af med vand; især alle hjørner, hvor skadegørere kan gemme sig og overvintre, skal have opmærksomhed. Derefter kan Margeritter, Fuchsia, Nerier og andre tages ind til overvintring.
Planterne kan godt lide at der er god lys indstråling. Vandingen skal være yderst sparsom, jo koldere jo mindre vand.
Krukker
Hvis du ikke allerede i sidste måned har erstattet sommerblomsterne med efterårsplanter kan det nås endnu. Udover de mange efterårsblomstrende planter, kan du også plante små stedsegrønne træer, buske eller lægge forårsløg i havens krukker.
Vær opmærksom på at middelhavsplanter som oliventræer og citrustræer skal tages ind hvis de siger til frostgrader, da de kun tåler let frost.
Plantetid
Gode råd i denne plantetid:
- Når du planter fra potter, skal planten vandes igennem. Fyld en spand med vand og sæt potten oveni. Vandet trænger langsomt ind til rodklumpen og gennemvander den
- Fjern potten fra planten
- Der, hvor planten skal stå, rengøres for ukrudt. Især rodukrudt er vigtigt at få fjernet. Rodukrudt er kvikgræs, skvalderkål, tidsler og brændenælder. Brug eventuelt en greb, så alle rodstumperne ikke graves over, men kan trækkes ud af jorden.
- Planter du surbundsplanter som rhododendron, lyng og blåbær, skal du tilsætte specielt fremstillet jord i plantehullet.
- Planter du roser, er det en god idé at plante i rosenjord.
- Når plantestedet er klargjort, graves hullet, som skal være ca. ½ gang større end potteklumpens bredde. Dybden skal for de fleste planters vedkommende være, så overfladen på potten placeres i samme niveau, som jordens overflade. Planter du for dybt, risikerer du at ”drukne” planterne, men planter du for højt, risikere du, at planten skades om vinteren eller at den vælter. Når du planter roser og klematis, skal de begge plantes dybere end de har stået i potten. Løsn altid jorden i bunden af plantehullet, så de nye rødder nemmere kan få fat.
- Dæk jorden til og træd forsigtigt til, så jorden kommer i god kontakt med plantens potteklump.
- Vand godt til bagefter – også selvom det er efterår!
- Når du planter barrodsplanter, skal dybden, de plantes i, være den samme, som den var, inden de blev flyttet. Find det sted over rødderne, hvor de dybdemæssigt har vokset i marken og plant dem i samme niveau. Husk også at komme jorden godt ned omkring rødderne. Er jorden meget knoldet, er det vigtigt at løsne den, inden den fyldes tilbage i plantehullet. Vand også til, når du planter barrodsplanter. Vandet får jorden til at falde på plads, hvilket er vigtigt, for at rødderne lettere kan få fat i deres nye ”hjem”.
Plantestarter.
Er den helt rigtige til jordforbedring ved plantning af træer, buske og hække. Plantestarter er sammensat af velkomposteret naturgødning, sphagnum og sand – Elementer, der giver næring og nyt liv til både jorden og planterne. Mikroorganismerne i Green Garden Plantestarter øger den biologiske aktivitet i jorden, og sandet fremmer vandoptagelsen.
Kartofler graves op
Man behøver ikke vente til efterårsferien med at tage kartoflerne op. I øjeblikket som nu eller i en god tør periode, er det ideelt, fordi jorden er relativt tør. Kartoffelknoldene SKAL op af jorden om efteråret. Tager du dem ikke op, vil de til næste år gro helt vildt. Hver enkelt knold vil da fungere som en læggekartoffel, og det vil resultere i meget kraftige toppe med meget små knolde under. Grav derfor snarest muligt dine knolde op og læg dem i kasser med avispapir omkring. Inden de lukkes til, er det bedst at knoldenes overflade er så tør som muligt. Det gør ikke noget at knoldene ligger på jorden og tørrer et par timer, inden du samler dem ind. Vælger du at skylle jorden af dem, skal de overfladetørre inden du pakker dem ind i avispapir. Grunden til, at de skal pakkes ind er, at de ved lyspåvirkning bliver grønne. Grønne kartofler er lettere giftige og må ikke spises. Sortér de grønne kartofler fra og fjern dem fra køkkenhaven – de kan nemlig sagtens lave nye kartoffelplanter til næste år selvom de er grønne!
Dyrk hvidløg selv
Sæt dine hvidløg nu. Læg de enkelte fed med afstand i en række. Du kan høste dejlige hvidløg allerede til næste sommer, blot du lægger dem i jorden nu. Hvidløg er også ideelle at plante i krukker.