Bo Grønt Havecenter

Haven i September

– Sommeren blir’ til efterår

På den nordlige halvkugle er 1. september starten på efteråret ud fra de traditionelle årstider. Hvis man ser ud fra de astronomiske årstider er det dog først fra den 21. september.

September er den havemåned, hvor der fortsat høstes frugt, bær og urter fra haven, men også den måned, hvor den nye høst for alvor går i gang af pærer og æbler. Sommerens krukker hvor sommerblomsterne har prydet din have og terrasse, skal have en kærlig gennemgang og måske udskiftning til sensommer og efterårsplanter. Men også starten til haven i 2018. September måned er bestemt også en skøn måned for havefolket. Jorden er stadig dejlig varm og i særdeleshed god at plante nyt i, eller måske omplantning af havens planter. Husk dog i tørre perioder at vande alt nyplantet godt igennem.

Grøntsager, frugter og bær skal høstes

Glæden ved at have oplevet alle de skønne frugter, bær, grøntsager og blomster, som haven har givet hen over sommeren er super dejligt. Og september måned er der hvor fortjenesten af indsatsen af havearbejdet viser sig.

Det at høste æbler, pærer, blommer, hindbær, grave grøntsager op af jorden og plukke blomster er ikke bare en nydelse, nej det er en stor oplevelse, som man ønsker kunne vare året igennem. Samtidig smager egen producerede frugter og grøntsager jo helt fantastisk – pluk et modent æble fra træet, sæt tænderne i det, og det at vide hvordan og hvad der er gjort for at det er kommet så vidt er også en god oplevelse.

Det er også mens du høster du skal tænke på, hvad vil jeg gerne have i min have til næste år. Mangler der et blomme træ, vil jeg gerne lave min solbærsyltetøj selv, eller vil du have blomstrende stauder i alle måneder, så er det nu planen skal sættes i værk. I Bo Grønts butikker vil vi gerne hjælpe og rådgive dig til et godt resultat.

Ny eller omlægning af græsplæne?

Fra slutningen af august og hele september måned er det bedste tidspunkt på året, hvis du skal anlægge en ny græsplæne eller reparere bare pletter. Det er jo ikke sikkert, at græsset har overlevet en hel sommer med badebassinet – så mon ikke der skal drysses lidt frø her? Nu er jordens temperatur god til græsfrøene som, i øjeblikket med fugtig jordoverflade, hurtigt vil spire. Vælger du den hurtige og lidt nemmere løsning ved f.eks. at anlægge rullegræs, er det også et fint tidspunkt at gøre det på, for det vil hurtigt gro fast. Kommer vi ind i en mere tør vejrperiode, er det meget vigtigt at vande på rullegræsset, mens det frøsåede græs nemmere kan klare tørre perioder, når det er spiret frem. Sørg for at underlaget er i orden og klar til at så i. Kom og få en vejledning i at så græs i dit Bo Grønt Havecenter, hvor vi naturligvis også kan vejlede dig i pleje af græsset.

Hvordan din hæk skal være bestemmer du

Hvis du ikke gør det bestemmer hækplanterne selv.

Eksperterne siger at den sene klipning af hækken er til medio september, hvis senere kan det give frostskader på hækken, da de afklippede grene ikke når at modne færdigt før frosten sætter ind. At klippe hæk skal være sket før Sankt Hans kender de fleste haveejere, men det er en regel som man godt kan diskutere. Det afhænger af hækkens vækst og sort. Stedsegrønne som thuja og taks skal kun klippes en gang om året, og det kan fint være i august eller september måned. Hvis du vil have en flot hæk er der lige et par regler.

  • Hækken skal klippes så den er bredes for neden, det sikrer en tæt hæk.
  • Klip fra neden af og op, så har man det det bedste overblik.
  • Klip lige over sidste skud, specielt hvis hækken har nået den højde som var planen.

September er en god måned at planlægge din nye hæk eller måske rumdeling i haven. Dog kan du kun fastlægge og bestille liguster og mange andre, men vore fagfolk i butikken hjælper altid med råd og vejledning, til det helt rigtige valg for dig. Derfor bestil planterne nu og leveres til butikken når planterne er modnet af og det gælder sidst i september, hvor bøg først leveres og plantes efter 1. november. Jorden er varm, og det betyder at din nye hæk har lettere ved at rødderne bider sig fast. Giv din nye hæk et stort forspring ved at plante hækken i god jord, som f.eks. Green Gardens Plantestarter, der er sammensat af velkomposteret naturgødning, spagnum og sand, elementer der giver næring til nyt liv. Plantestarter øger den biologiske aktivitet i jorden og sandet fremmer vandoptagelsen.

Nyd de flotte spændende prydgræsser

Trænger du til lidt fornyelse i dine bede, er prydgræsserne et godt bud. Lige nu blomstrer en stor del af dem, så det er nemt at forelske sig. Elefantgræsserne kendes af de fleste som nogle meget store planter, men du kan sagtens plante græsser, der ikke er så store. Sorten ’Ferner Osten’ bliver kun omkring en meter høj. Der findes rigtig mange sorter af elefantgræsser med højder, der varierer fra 80 cm til 2,5 m. De blomstrer alle fra august til oktober måned med hvide, grønne eller rødlige aks. Bladene kan være ensfarvet grønne, men flere af dem har striber på langs eller tværs. Ønsker du mindre græsser, kan blodgræs, bjørnegræs, lampepudsergræs eller stargræsserne være et godt bud. Du kan se de mange forskellige græsser i vores store sortiment i Bo Grønt Havecenter.

Drivhuset

September er som regel den sidste måned, hvor du kan høste tomater. Måske er dine planter lidt kedelige at se på med mange visne blade? Klip dem af og fjern dem fra drivhuset, så smitter svampesporene ikke. Vand lidt mindre nu og lad tomaterne modne i deres eget tempo. Luk gerne for vinduerne for natten, men åbn dem igen næste morgen, så der kommer masser af luft til planterne. September er måneden, hvor peberfrugter og chili modner. Har du alt for mange, så frys dem ned – de kan sagtens bruges til madlavningen, selvom de har været frosne. Vindruerne er ved at modne, og måske er der lidt rådne iblandt. De skal fjernes, så de ikke smitter friske druer. Husk på at vinranken ikke skal beskæres før december måned. Når alle vindruerne er høstet, skal planten have lov til at trække næringsstofferne tilbage til stokken og roden – først når bladene er visne, må du begynde at fjerne blade og stængler.

Forårets tidlige blomsterflor skabes med blomsterløg

Foråret er på vej. Ja, løgene er i butikkerne nu, og det er nu, du skal planlægge forårets bebuder. Er du til skønne store Tulipaner, Påskeliljer og Liljer? De smukke Krokus, Vintergækker eller Teté a teté? Løg er ikke bare løg! Jo større løget er, desto større chance er der for, at løget skyder med en ekstra stor blomst. Bo Grønt har altid forhandlet løg af højeste kvalitet, derved kan du som forbruger være sikker på flotte og ikke mindst sunde og kontrollerede løg. Så er vi sikker på, at du som forbruger får det du køber og betaler for – nemlig en stor oplevelse om nogle måneder. At plante løg kan gøres lettere ved at bruge en løglægger, eller bruge en løgkurv til at fordele løgene i, så kommer løgene flot op til foråret.

TIP: En tommelfingerregel er, at løg lægges i en dybde der svarer til tre gange deres egen højde. Det er en god ide at plante 3, 5 eller 7 løg tæt. På denne måde opnår man en klynge af blomster. Dette giver en større effekt. Vær opmærksom på at høje planter skal plantes bagerst.
Plant løg i krukkerne, det giver en ekstra dimension, når der vokser smukke tulipaner eller narcisser op i krukken i marts og april måned.

Sneglejagt

Som tidligere nævnt, er det meget vigtigt at få reduceret antallet af snegle. Snak med naboer og deres naboer for at lave en fælles indsats. I løbet af efteråret vil de voksne snegle dø, men inden da har de fleste af dem nået at lægge op til 400 æg HVER! Æggene lægger de i kompostbunker, i løs jord og huller eller revner i jorden. Kig efter hvide runde æg, der typisk ligger 30-40 stk. sammen. Ødelæg straks æggene, dermed begrænses næste års yngel. Sneglegiften er ikke effektiv overfor æggene, så brug kun sneglegift overfor de voksne eksemplarer og brug det kun i september måned ud, derefter er det spildt.